Среща Брюксел

Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса. Това стана след заседание, продължило 4 денонощия.

Има сделка

Новината беше обявена от председателя на Съвета Шарл Мишел, който заяви, че лидерите на ЕС са постигнали споразумение във връзка с фонда за възстановяване и бюджета на Евросъюза. В „Туитър“  Мишел оповести новината с една дума „Сделка“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи днешния ден като „исторически за Европа“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е доволна от резултатите от срещата на върха на Евросъюза и смята постигнатия компромис за добър край на преговорите.

„След много дълго заседание постигнахме добър резултат. Много съм доволна“, заяви Меркел.

На съвместна пресконференция с президента Еманюел Макрон Меркел подчерта, че от 28 май до 21 юли е извървян важен път и Европа е показала, че може да се справи с извънредни ситуации, каквато е пандемията.

390 млрд. евро безвъзмездни помощи за справяне с последиците от пандемията

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план са съответно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро.

Според  „Франс прес“ лидерите са приели тази нощ предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел – в пакета от 750 млрд. евро, колкото ще е размерът на възстановителния пакет за справяне на икономиките от последиците от коронавируса, ще има 390 млрд. евро във вид на безвъзмездна помощ, останалите ще са във вид на изгодни кредити. Това е значително под първоначално предлагания пакет от 500 млрд. евро, за който настояваше Съветът.

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд.

Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро.

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС – Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания и Германия.

Преговорите се проточиха в голяма степен заради спора между „пестеливите“ и южните страни като Италия и Испания за размера на грантовете във фонда за COVID-19 и за това какви реформи да се правят в замяна на достъп до средствата от пакета и как те да се контролират от ЕС.

Цената на съгласието

Ръководството на ЕС, съобщило новината, същевременно изрази „съжаление“, че крайната сделка е наложила намаляване на средствата, предвидени в някои от секторите – като здравеопазване. Това става и със средствата за кохезионна политика, намалели с няколко милиарда спрямо първоначалното предложение. Освен това „пестеливите“ ще имат възможност за компенсация чрез по-големи субсидии, които ще получат от бюджета – над 50 млрд. евро за Германия, Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания между 2021 и 2027 г.

От друга страна пробивът е, че „пестеливите“ приеха изобщо искането във фонда за възстановяване да има безвъзмездно предоставяни средства в размер над половината от цялата стойност на фонда.

Медии в Мадрид и Рим съобщават, че окончателното споразумение изключва право на отделни членове на ЕС (каквото искаше Нидерландия) на контрол върху реформи като тази на трудовия пазар и пенсионната система в двете държави.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!