протести в София

Депутатите ще гласуват вота на недоверие, внесен от БСП на тема корупция. Това е пети опит на социалистите да свалят правителството и втори по темата за корупцията.

Депутатите вчера проведоха двучасови дебати, на фона на нестихващите граждански протести в столицата и други големи градове на страната.

И днес докато тече гласуването пред сградата на Народното събрание се организира протест с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Очаква се 13-тият по ред протест да премине в гражданско неподчинение, каквато заявка дадоха обявилите се за организатори Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

През изминалото денонощие до окупация на ключови сгради в София не се стигна заради масираното полицейско присъствие. Протестиращите изразиха недоволството с блокиране на една от линиите на метрото. След което в Първо РПУ сред задържаните се оказа и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Обречен ли е вотът на недоверие?

Управляващите са категорични, че мнозинството, сформирано между ГЕРБ и „Обединени патриоти” е стабилно и лесно ще осигури 121 гласа, за да запази целостта на кабинета, който да довърши мандата си и да изпълни докрай управленската програма.

Подкрепа за правителството заявиха и от партия „Воля”, откъдето отказаха да дадат рамо на усилията на левицата да свали кабинета и заявиха, че ще направят това, само ако е придружено с „вот на недоверие за цялата система” и стартирането на процедура за импийчмънт за президента Румен Радев.

Въпреки че не изрази мнение във вчерашния дебат, при различни медийни изяви представители на ДПС подчертаха, че партията им ще подкрепи вота, защото е опозиция в настоящия парламент.

Гласуването на вота на недоверие е насрочено за 11.30 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!