Американските военни започнаха процеса на изтегляне от Северна Сирия, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той каза това пред репортери преди двудневното си посещение в Сърбия, информира „Сабах“. Изтеглянето на американските войски започна след телефонния разговор на Ердоган с президента Доналд Тръмп в неделя. По-рано държавният глава на САЩ реши да остави 1 000 войници в контролираната от кюрдските бойци зона като гаранция срещу турски военни действия, но сега пълното изтегляне развързва ръцете на турската армия за оперция в тези територии.

Сделката между Тръмп и Ердоган показва как големият бизнес и военностратегическите съображения могат да надделеят над лоялността, коректните отношения и човешките права. Без американско присъствие кюрдските отряди изглеждат беззащитни срещу турска агресия и ако няма някаква специална тайна уговорка, положението им не е добро. Те остават излъгани и зарязани от съюзника си САЩ, след като бяха едно от основните остриета на място в борбата срещу „Ислямска държава“/ИД/.

Така само в рамките на месец авторитарният режим на Ердоган получава втори голям подарък, като този път той не е икономически, а политически. След като стана ясно, че германската компания „Фолксваген“ ще предпочете Турция пред членката на ЕС България за инвестицията си в нов завод, сега Тръмп практически даде зелена светлина за турската военна операция срещу довчерашни американски съюзници и предпочете да не задълбочава разрива с Анкара, настъпил заради американската закрила за Фетхуллах Гюлен и изваждането на Турция от програмата за F-35.

Разбира се, двата случая не са формално идентични, но имат една същностна прилика – заради големите пари /държавна помощ в случая с VW и опасност от тежко местения на американски активи, включително атомни оръжия, от Турция/ бяха погазени базови права и принципи на демокрацията. САЩ зарязаха кюрдите, след като ги употребиха, а Германия не възрази на решението на VW въпреки че Ердоган е отправял многократно обидни думи към страната и лично към канцлера Меркел.

Ердоган каза още, че ще бъде на официално посещение във Вашингтон през първата половина на ноември, но не посочи конкретна дата на посещението.

„Среща лице в лице ще ни даде възможност да обсъдим дълбочината на операцията, отношенията между Турция и САЩ и развитието в региона“, каза Ердоган и добави, че те ще обсъдят също програмата за изтребители F-35.

Турският президент отбеляза, че и двете страни продължават да поддържат връзка по въпроса, като подчерта решимостта на Турция да проведе планираната трансгранична операция, насочена към терористите. Той заяви още, че армията му е готова да започне операции срещу кюрдските бойци в Сирия всеки момент, след съобщението на САЩ, че няма да застанат на пътя й, информира АФП.

„Имаме една любима фраза: можем да дойдем всяка вечер без предупреждение – каза Ердоган пред репортери – Абсолютно сигурно е, че няма да толерираме повече заплахите от тези терористи“.

Белият дом обяви в неделя, че въоръжените сили на Съединените щати няма да подкрепят или да участват в операцията и „вече няма да бъдат в непосредствена близост“. Той каза също, че Турция „скоро ще продължи напред с дълго планираната си операция“ в Северна Сирия и заяви, че Турция ще бъде „отговорна за всички бойци на ИДИЛ в района, отстранени през последните две години“.

Ердоган заяви, че ще работи с европейските правителства за справяне със затворници от „Ислямска държава“ в региона.

„Има затворници от ИД от Франция, Германия, други страни. Те казват: не искаме да имаме контрол над тях, ние не можем да се грижим за тях – каза той – какво може да се направи по този въпрос? Те ще работят по това и аз инструктирах колегите си също да работят по това.“

По отношение на твърденията за 10 000 терористи от ИД в района, Ердоган каза, че числото е „преувеличено“ от медиите.

„Броят на затворниците от ИД е малко преувеличен. САЩ работят, за да решат как да се справят с тях“, каза той.

Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските партии, казват, че турската атака срещу тях може да върне ИД в региона и да позволи на някои от оцелелите й лидери да излязат от укритие. СДС държи хиляди бойци на ИД и техните семейства в затворите и неформалните селища в Северна Сирия. Кюрдите са ключов съюзник на САЩ срещу ИД, но се разглеждат от Анкара като „терористична“ издънка на местните кюрдските бунтовници.

Турция освободи от терористични групи в Сирия 4 000 квадратни километра в две отделни трансгранични операции.

От 2016 г. Турция провежда две големи военни операции в северозападна Сирия – операция „Ефратски щит“ и „Маслинова клона“ – за прочистване на района от ИД и сирийските кюрди, които са сирийският клон на терористичната организация ПКК.

Въпреки това редица освободени градове – включително Ал-Баб, Джараблус, Азаз и Африн – остават обект на спорадични терористични атаки. От 9 септември американските и турските войски са извършили три съвместни наземни патрули.

Реакции

Организацията на обединените нации заяви, че се „подготвя за най-лошото“ в североизточна Сирия, след като САЩ заявиха, че се оттеглят, за да позволят турски военни операции в района.

„Не знаем какво ще се случи… подготвяме се за най-лошото“, каза регионалният координатор на ООН по хуманитарна помощ на Сирия Панос Мумцис в Женева.

Той подчерта, че има „много въпроси без отговор“ относно последствията на операцията.

Мумцис добави, че ООН са „в контакт с всички страни“ на място, информира АФП.

Той обаче изясни, че службата му не е разбрала предварително за решението на САЩ, което на практика изоставя кюрдите – главен съюзник на Вашингтон в дългата битка срещу ИД.

Говорителят на турския президент заяви, че „Турция няма да позволи на ИД да се върне“, на фона на опасенията, че офанзивата й срещу кюрдската милиция в Сирия може да подсили джихадистите.

„Турция ще продължи да се бори срещу ИД и няма да позволи да се върне под каквато и да е форма“, каза Ибрахим Калин.

Мумцис заяви, че приоритетите на ООН са да гарантира, че бъдеща турска офанзива няма да доведе до ново изместване, че хуманитарният достъп ще остане безпрепятствен и няма да се налагат ограничения на свободата на движение. Турция изпрати подкрепления по границата през последните седмици.

ООН има план за действие в извънредни ситуации за справяне с допълнителни цивилни страдания, но „се надява, че няма да бъдат използвани“, каза Мумцис.

Коментарите му дойдоха, след като министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви в Туитър, че Турция е „решена да осигури съществуването и сигурността на страната, като изчисти терористите от този регион“. Той има предвид кюрдите или Сирийските демократични сили, които имат връзки с кюрдските бойци в Турция и които Анкара счита за терористична организация.

Анкара твърди, че планираната „безопасна зона“ в Северна Сирия може да позволи да се върнат до 2 милиона сирийски бежанци.

Безопасната зона „ще служи на две цели: да подсигури границите на Турция чрез премахване на терористичните елементи и да позволи на бежанците да се върнат по домовете си“, каза Калин.

Той подчерта, че Турция няма „интерес към окупация или промяна на демографията“.

В Турция има над 3,6 милиона сирийски бежанци – най-високият брой в света, който се превърна във все по-голям източник на напрежение в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!