естония - паметник
Демонтираният съветски паметник в Естония

Естонски държавни ведомства и компании станаха мишена на вълна от кибератаки, извършени скоро след като властите премахнаха съветски паметник, предаде ДПА.

Страната стана вчера жертва на „най-мащабните кибератаки от 2007 г. насам“, написа днес в Туитър държавният секретар по електронна инфраструктура Лукас Кристиян Илвес. Той каза обаче, че атаките от типа „отказ на достъп“ са били неефективни и до голяма степен са останали незабелязани. Според естонските власти сайтовете са функционирали през целия ден с малки изключения.

Твърди се, че руската хакерска група „Килнет“ е поела отговорност за атаките, отбелязва БТА.

„Електронна Естония е добре и функционира“, написа Илвес. Естония е пионер в дигитализацията в Европа. Близо 1,3 милиона естонски граждани имат достъп до почти всички административни услуги в интернет, пише ДПА.

Демонтирането на съветския паметник

Естонските власти демонтираха вчера паметник със съветски танк в град Нарва, близо до естонско-руската граница, и го преместиха в музей. В Естония живее голямо руско малцинство. През 2007 г. преместването от Талин на съветски военен паметник доведе до няколкодневни размирици.

„Никой не иска да вижда как нашият войнствен и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом“, заяви премиерката Кая Калас, като добави, че стъпката е предприета след нахлуването на Русия в Украйна. „Няма да предоставим на Русия възможността да използва миналото, за да наруши мира в Естония“.

Искане за демонтиране на съветските паметници и у нас има от години. Така например МОЧА – Монумент на Червената окупационна армия, познат и като Паметник на Съветската армия, години наред успява да бъде запазен, въпреки гражданските искания за демонтаж. От началото на войната на Русия в Украйна въпросът за демонтажа на МОЧА беше повдиган многократно на всяко шествие в подкрепа на Украйна. Властите в Столична община обаче упорито не реагират на исканията за демонтаж, въпреки че решение за преместването на монумента на окупиралата ни след 1944 година Русия е прието от Столичния общински съвет още в началото на 90-те година на миналия век.

Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу заяви в правителствено изявление, че Русия „иска да използва паметниците, напомнящи престъпния окупационен режим, за да подклажда напрежение в естонското общество“.

„Отчитайки настоящата ситуация, осигуряването на обществения ред е сложно за властите на град Нарва“, заяви Лаанеметс в същото изявление и нарече това „голям и сложен въпрос“.

Откакто получи независимост през 1991 г., бившата съветска република с население от 1,3 млн. души е впримчена в спорове относно статута на руснаците, повечето от които са дошли в Естония по време на 50-годишното съветско управление.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук