ЦИК

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите, с които ще участват на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври, каза днес говорителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг за медиите. Става ясно и че все пак за „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ има възможност за съвместно явяване на изборите, ако се вземе решение за това.

По думите му в чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. „Вчера стана ясно, че в Германия ще имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса, извън дипломатическите и консулските представителства“, посочи Томов.

Регистрирани са 24 партии и седем коалиции за участие в изборите, посочи Росица Матева от ЦИК. На две коалиции и една партия документите са върнати. На четири партии и една коалиция проверките все още не са приключили, обясни Росица Матеева.

До 27 август партиите и коалициите могат да заявят промени в състава си. А до 30 август могат да поискат заличаването си. В почти всички подписки на партии и коалиции има покойници, стана ясно от думите на Цветозар Томов.

„ДБ и ПП не могат да се обединят, но всички партии от едната могат да се прехвърлят в другата коалиция”, обясни Цветозар Томов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук