Австрийският канцлер Карл Нехамер
Австрийският канцлер Карл Нехамер. Снимка АП

След кавгата за Шенген: канцлерът Нехамер кани българския президент на новогодишен концерт. Под това заглавие електронното издание „Ексспрес“ съобщава за поканата, отправена от австрийския канцлер Карл Нехамер към българския президент Румен Радев да посети новогодишния концерт на Виенските филхармоници, предаван по телевизията в близо 100 държави по света.

„Хубав знак в началото на годината!“, коментира „Ексспрес“, „Федералният канцлер ще посрещне много специален гост на новогодишния концерт. Българският президент прие поканата, въпреки строгото „не“ на Австрия за влизане на държавата му в Шенген“.

Нехамер и Радев ще използват възможността, се казва по-нататък в материала, за да разменят мнения по актуални политически теми. Федералният канцлер е изказал задоволството си от посещението: „Новогодишният концерт е кулминация на културния живот в Австрия и въодушевява милиони хора по цял свят. Много се радвам, че президентът Радев прие моята покана и ще дойде във Виена да присъства на този концерт. Посещението ни дава възможност да обменим мнения по актуални политически въпроси и предизвикателства“, цитира изданието изявление на Нехамер.

Австрия подкрепя всички усилия на България да опазва ефективно външните си граници и да спира нелегалната миграция. Тази подкрепа канцлерът изисква и от Европейския съюз, обобщава „Ексспрес“, цитиран от БТА.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук