След като тази сутрин медицинските сестри заплашиха, че ще напускат България, следобед и тираджиите заплашиха да напуснат страната. Интересно е кои ще са следващите.

В случай, че предложенията на Франция и Германия за правилата в международния транспорт се приемат, българските шофьори на тежкотоварни камиони масово ще напуснат страната.

За това предупредиха от синдикалната конфедерация  „Съюз на българските транспортни работници“.

Пакет „Мобилност” поставят превозвачите от Източна Европа в патова ситуация и фирмите масово ще фалират заради голямата разлика в стандартите.

Към момента минималните почасови ставки, които формират заплатата на шофьорите в Западна Европа са между 8.60 и 10 евро.

В Румъния те са около 3 евро, а в България – 1,35 евро на час.

Според новите предложения, работодателите ще трябва да плащат на работниците си по ставки на държавата, която е крайна дестинация.

Председателят на синдиката Александър Стамболийски каза, че пакет „Мобилност” ще накара  шофьорите да търсят работа в Западна  Европа.

По думите му целта на „западноевропейските интереси е на първо място освобождаване на пазара от източноевропейските компании, на второ място – привличане на работната ръка, тъй като дефицитът при тях е доста сериозен“.

Стамболийски добави, че ако българските шофьори отидат да работят за западноевропейски фирми, техните заплати ще са по-ниски от получаваните сега у нас, тъй като ще извършват превози в предимно в Източна Европа.

Всичко това означава, че заплатата им ще се формира върху най-ниските почасови ставки.

От Съюза на българските транспортни работници очакват България категорично да се противопостави на опита на западните държави „да поставят на колене транспортния бизнес у нас” и да решат проблема си с дефицита на шофьори.

Те предлагат общи за ЕС минимални ставки на почасово заплащане и на километър пробег:

„Дори и една почасова ставка от 5 евро би била сериозно повишаване на българските възнаграждения. Въвеждането на минимална цена за транспортната услуга – предлагаме среден вариант, който да бъде около 1,5 евро”, каза Стамболийски.

Синдикатът на транспортните работници ще участва в протестната демонстрация  на 17 май, когато се очаква  срещата  на върха ЕС-Западни Балкани  в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!