Данаил Кирилов
На снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Парламентът изненадващо отложи насроченото за днес обсъждане на предложението за промяна в правилника си, с което се предвиждаха по-тежки финансови санкции за отсъстващите без уважителна причина депутати. Предвидената мярка среща отпор от страна на ДПС, които изразиха несъгласие с нейните мотиви.

Предложението за отлагане направи депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов.

„Необходимо е още техническо време за подготовката на доклада за нуждите на това обсъждане“, заяви той от парламентарната трибуна.

Кога ще се състои дебатът обаче не стана ясно.

Вчера ръководената от Кирилов комисия гласува и прие предложението на НФСБ, което предвижда при неоправдано отсъствие на три поредни или общо пет пленарни заседание, да се удържа цялата заплата на народния представител и да не се дават пари за допълнителни разходи. Според сега действащите текстове, дори и депутат да не влезе цял месец в пленарна зала, той получава една трета от заплата си, както и пари за представителни разходи.

„Зачестиха посегателствата върху парламентаризма, включително и по битови-организационни и финансови въпроси. Време е да се замислим и аз ви призовавам да излезем от това дребнотемие и да помислим какъв тип държава искаме да имаме“ – така зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира вчера предложенията да бъдат орязани изцяло заплатите на онези нароните представители, които отсъстват от работа без основателна причина.

По думите му „парламентаризмът не е това, което повечето хора си мислят – натискане на копчета и обслужващ персонал“.

„В Конституцията има текст за свободната воля на депутатите. Малко да се замислят“, призова Цонев от кулоарите на парламента.

Той бе категоричен – нито едно от предложенията няма да получи подкрепа от страна на парламентарната група на ДПС. Според него много малко се говори са това каква работа върши парламентът, както и за качеството на гласуваните от него закони.

Повод за предлаганите по-тежки финансови санкции стана парламентарната група на БСП, чиито депутати вече втора седмица не участват в заседанията на парламента и комисиите в знак на недоволство срещу промените в Изборния кодекс.

ДПС има различия с ГЕРБ и по други въпроси, като предложението на Данаил Кирилов всяка парламентарна група да има право на три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване. Хамид Хамид от ДПС окачестви това като „абсурдно“ и като посегателство срещу правото на депутатите да се изказват свободно по време на дебат. По думите му такова ограничаване на правата на народните избраници е „крачка към диктатура“ и „най-прекият път към предсрочни избори“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук