Румен Радев
на снимката: Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев пожела България сама да си решава за енергийните проекти и да не спазва правилата на ЕС. Това стана по време на международен форум в Кошице, Словакия, в който участват още  осем НАТО-вски страни( Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша). Държавният глава е заявил, че очаква българското правителство да „материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси“.

„Не можем да допуснем друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. Трябва да материализираме интересите си, а не да ставаме заложник на чужди интереси“, подчерта държавният глава преди срещата на високо равнище на страните от Б9 в Кошице.

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията“. Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията, която ще отстоява на срещата на високо равнище във формат Б9, която се провежда в словашкия град Кошице.

Интересно е, че  Румен Радев и управляващите от ГЕРБ, които иначе са в непрекъсната партизанска война в светлината на прожекторите, са изключително единодушни за строителството на „Турски поток“ през нашата страна. Има малък нюанс в позицията им: министър-председателят е на мнение, че проектът се подкрепя от ЕК, а президентът смята обратното, призовавайки сами да решаваме какви газопроводи да строим през наша територия. Но няма как да сме част от ЕС, да се ползваме от европейските фондове и да не се съобразяваме с общия интерес, а да обслужваме този на Кремъл.

От друга страна, „Турски поток“ не отговаря не нашия национален интерес – бъдещето му  е несигурно, главно поради новите американски санкции срещу Русия и новата Газова директива на ЕС. Проектът изглежда неизпълним и поради срокове за строителството – края на 2020 г. и очевидната невъзможност те да бъдат спазени.  По този начин, страната ни подписва договор, от който произтичат задължения за транзит, които няма да спазим и които със сигурност ще доведат до големи загуби. Освен това , ангажираните капацитети от „Газпром“ и свързаните с него фирми блокират възможността през тръбата да минава друг газ от Южния газов коридор. Не на последно място –  лишаваме се от правото да претендираме за 1 млрд. долара неустойки от „Газпром“ след края на тази година, уж за да спечелим големите пари след десет години. Само че това никак не е сигурно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!