БСП

Днес се проведе ключов пленум на БСП. На събранието на левицата членовете й и коалиционните и партньори обсъдиха резултатите от срещата на червените депутати с представители на „Има такъв народ“ в събота, и взеха решение разговорите между двете партии да бъдат продължени.

Националният съвет на БСП реши контактна група начело с лидера на партията Корнелия Нинова да продължи преговорите за съставяне на правителство с „Има такъв народ“. Социалистите имат условие – да подпишат споразумение за подкрепа на отделни политики на правителството, сред които и приоритетите им. На Корнелия Нинова е даден мандат да разшири преговорите и с „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Решението на пленума е взето със 120 гласа „за“, а един е бил „против“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че се поставят 5 приоритета пред с преговарящите:

  1. Социалната политика
  2. Борба с неравенствата
  3. Преизчисляване на пенсиите
  4. Реформа на здравеопазването и достъпа до него
  5. Борба с корупцията и Съдебната реформа

Нинова посочи, че има две теми според решението на Националния съвет, които те не приемат от това, което е заявено досега или се коментира. „Първото – налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората разбира се, в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. Второ – заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на ЕС, но препотвърждаваме позицията си, че това не бива да става за сметка на българския национален интерес и българската история”, каза тя.

БСП загатнаха, че ще подкрепят с гласове в пленарната зала евентуално правителство на „Има такъв народ“, но след като чуят имената на министрите

Протестиращи социалисти скандираха „Оставка“ преди Пленума на БСП

В началото на заседанието на „Позитано“ 20 имаше протест с искане на оставката на Корнелия Нинова. Според нея става въпрос за 60 души, водени от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева.

„Път на разделението, по който ни води Нинова, и ниските резултати или тръгваме по друг път, пътят на единството в БСП. В това е била винаги силна партията. Дори не е актуален днес въпросът за нейната оставка. Въпросът е за оставането на БСП в политическия живот“, коментира Кирил Добрев.

Весела Лечева заяви, че протестиращите не са  разколниците, не са отцепниците, не са предатели, не са врагове, а са хората, които са печелили избори. „Няма как да оставим нашата партия да бъде заложник на нечии властови амбиции на това ръководство, което доведе партията до катастрофални резултати, в два поредни избора имаме най-тежката загуба в последните 30 години, затова сме тук да искаме политическа отговорност“, каза тя.

Протест с иаксне за оставката на Корнелия Нинова

Преди партийния форум пред журналисти Филип Попов посочи, че тази оставка не е искана от вчера или от днес. „Няколко недоволни партийни другари я искат от няколко години. Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата, съставянето на проектокабинет, което ще доведе до много тежки последици и за България”, каза той.

„При демокрацията има мнозинство, което решава, а мнозинството е смазващо в подкрепа на БСП и ръководството“, заяви Румен Гечев.

Корнелия Нинова също коментира протеста пред партийната централа, с който започна днешното заседание на Националния съвет:

„Тези хора не представляват никого освен себе си. Не могат да ми искат точно те оставката, защото те не са ме избрали. Мнението на гласувалите за мен е важно. Единственият ефект е да изпратят послание за нестабилност с БСП. В момента ролята на БСП за съставяне на управление е решаваща, макар и да има малко депутати. Това е планът – да се попречи за съставяне на стабилно правителство“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!