Прайд Унгария

Хиляди унгарци протестираха в знак на солидарност с общността на LGBTQ + в страната в събота в знак на протест срещу риториката на правителството и новото законодателство, насочено към сексуалните малцинства, което предизвика осъждане от страна на партньорите от Европейския съюз в Унгария. Членовете на Европейския парламент се присъединиха към парада на прайда по улиците на Будапеща.

Въпреки напрежението, предимно младите участници поддържаха празнично настроение, танцуваха под песни на АББА и развяваха дъгови знамена.

„Много хора дойдоха, за да покажат подкрепата си и да покажат, че не всички мислят като нашето правителство“, Тамас Домбос, член на борда на Háttér Society, унгарска правозащитна група.

През юни унгарският парламент одобри мерки, забраняващи популяризирането и изобразяването на хомосексуалността или въпросите за промяна на пола на непълнолетни. Този ход, който засяга образователните програми и рекламата, предизвика възмущение в  LGBTQ общността и накара Европейската комисия официално да започне съдебни производства срещу Унгария.

Много тийнейджъри казаха пред POLITICO, че противоречивото законодателство ги е мотивирало да присъстват за първи път на прайд. „Ние вярваме, че каквото и да се дължи на нас в хетеросексуални отношения, трябва да бъде за всички, независимо в каква връзка са“, каза 19-годишната Река, която дойде на парада с приятели, за първи път.

„Смисълът на Pride е, че можеш да обичаш когото си искаш“, добави 16-годишната Лия, която също присъстваше на нея първа и каза, че е дошла отчасти, защото има гей приятели.

Прайд Унгария

Малки групи крайнодесни активисти, някои с тениски „Защитавай Европа“, организираха свои собствени контрапротести. Те изчакаха участниците в прайда край бреговете на Дунав с големи табели „Спри LGBTQ“ и крещяха обиди. Участниците в Прайда отговориха с приветствия и лозунги като „да обичаш е човешко право“. Няма съобщения за насилие.

Очаква се въпросът за правата на LGBTQ + да остане на високо място в политическия дневен ред на Унгария преди ключови парламентарни избори догодина. В сряда премиерът Виктор Орбан неочаквано призова за референдум по пет въпроса, свързани с правата на сексуалните малцинства. Противниците критикуваха този ход като опит за отклоняване на общественото внимание от други проблеми, които поставиха националистическото правителство под натиск.

Във видеопослание Орбан заяви, че е необходимо народно гласуване, защото „Брюксел явно атакува Унгария през последните седмици“ заради ограниченията върху изображенията на хомосексуалността. „Когато натискът върху страната ни е толкова силен, само общата воля на хората може да защити Унгария“, каза той.

Европейските политици, присъстващи на похода в събота, настояха, че е заложена ангажираността на ЕС с основните човешки права. „Европейският съюз не е просто икономически съюз“, каза германският депутат от Зелените Тери Райнтке. „Това е съюз, който се основава на ценности. И това включва основните права на всички граждани, а не само на белите хетеросексуални мъже. „

Повече международна подкрепа за унгарската общност LGBTQ + дойде от около 30 държави – включително САЩ, Израел, Обединеното кралство и 19 членове на ЕС – чиито посолства излязоха с обща декларация за подкрепа. Те изразиха загриженост относно „последните събития, които застрашават принципа на недискриминация въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук