Емблематичната за Китай гигантска статуя на Буда в Лешан, в югозападната провинция Съчуан, е отново открита за посещения, след като премина през реставрация през последните 6 месеца.

Височината от 71 метра я прави най-високата статуя на Буда в света. Издялана е в скалите при сливането на реките Мин и Даду, в южната част на Съчуан.

След повече от 1 000 години въздействие на атмосферните условия, по корпуса й се появяват пукнатини, бразди и кухини. Последният кръг на възстановителни действия, започнал на 8 октомври миналата година, проведе реставрация на някои структурни недостатъци по гръдния кош и коремната област на статуята. Това е деветото мащабно мероприятие по опазване и възстановяване на статуята от основаването но Нов Китай през 1949 година.

Експертите съобщиха, че са заменили и подсилили материалите и частите, използвани или включени при предишните поправки.

„По онова време материалите и технологиите за поправки не са били така научно обосновани, както сега. Традиционните материали също са били различни от това, което днес използваме. Тъй като материалите имат добра хигроскопичност и гигантският Буда в Лешан се намира във влажен район, микроорганизми и мъх лесно прорастват по статуята и се натрупват продължително“ – поясни специалистът Пенг Ксюй.

Учените се надяват, че впоследствие съответните културни институции ще проведат оценка на риска от заболявания, базирана на данните, добити от изследвания и наблюдения, и ще изготвят планове за провеждане на по-нататъшните систематични възстановителни работи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук