Франс Тимерманс
На снимката: Франс Тимерманс

Механизмът за наблюдение на България и Румъния може да бъде прекратен до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс на пресконференция, посветена на върховенството на закона.

По думите му за тази цел препоръките на Комисията за България и Румъния трябва да бъдат приложени.

„Иначе ще бъде много трудно да постигнем това”, добави той.

И каза:

„В България остава още много работа, но много бе и постигнато в областта на върховенството на закона. Механизмът за наблюдение бе създаден, за да се решат проблеми, които трябваше всъщност да бъдат решени преди приемането на страните в ЕС. Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването“, посочи Тимерманс.

Заместник-председателят на Европейската комисия допълни:

„Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване – въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани. Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично“.

Тимерманс допълни, че в Румъния на основата на механизма е бил постигнат огромен напредък в борбата с корупцията, дори на високите управленски равнища, но сега има отстъпление. Той е категоричен, че „трябва да се погрижим това да не се закрепи със закони и да се създадат условия за безнаказаност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!