Наводнение в Царево
Наводнението в Царево. Снимка: Facebook

Хидроинженери започват обследване на двата язовира, които събраха милиони литри дъждовна вода по време на бедствието в Царево и така спасиха района от още по-страшно бедствие. На база на този анализ общината ще поиска средства от държавата за ремонт. От високата вълна са повредени стените.

Пламен Петров е геофизик. Занимава се с проектиране на ВиК цикли от 30 години. Случилото се в района на Царево не го изненадва.

„Това, което се случи преди време, ще продължи да се случва. Това се случи в Мизия, в Бисер”, припомня той. Експертът има имот в Лозенец, затова и прави собствено проучване на щетите, нанесени по двата язовира над курортното село

. „Тези хора голям късмет са извадили, защото половината стена я няма. Тази част, която я няма, е обрасла с дървета”, заяви Петров пред NOVA.

Че язовирите вече са опасни смятат и от местната власт в Царево.

„Още в понеделник идват хидроинженери, които сме поканили. Ще започнем обследване и се надявам на светкавично изграждане и реновиране на тези стени”, каза кметът Георги Лапчев.

Според Пламен Петров някои стени не са поддържани от 20-30 години. „Дерето отдолу е абсолютно прорасло. Не знам как въобще е минавал вода от там”, допълва специалистът. Той е категоричен, че трябва да се изготви спешно генерален план за цялото българско Черноморие. На въпроса защо се случи поредното наводнение с човешки жертви, отговорът на геофизика е категоричен: „30 години бездействие на държавата”.

Непосилни за много от хората, които загубиха домовете си по Южното Черноморие, ще са разходите за това да възстановят домовете си. Боклуците от домовете на местните все още не са извозени и това се превръща в сериозен проблем.

Движението по пътя между Созопол и Царево е усложнено. На моста над река Караагач, който беше затворен в първите дни на бедствието, е създадена организация за преминаване само по едната лента. Очаква се съоръжението да попадне в списъка с опасни такива.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук