В морето попаднаха тонове отпадъци
Снимката е илюстративна

Големите наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци. На този етап замърсяването ще остане в пострадалите райони, но в дългосрочен план то може да има огромен негативен ефект, казват от Института по океанология.

„Свидетели сме на локално замърсяване. По пътя на тези води бяха пометени големи отломки от каравани, коли и други. Те са тежки и най-вероятно ще останат по бреговете. По-силните североизточни ветрове може да изкарат по-леките отпадъци на сушата и да бъдат понесени от теченията.

„Най-вероятно те няма да имат пряко отражение върху екосистемата, но тези отпадъци биха повлияли в по-дългосрочен аспект, когато започнат да се раздробяват вследствие на вълните, слънцето, водата. Може да стигнат до образуването на микрочастици, които да попаднат в хранителната верига“, предупреждава Радослава Бекова. Отпадъците са основно свързани с бита – газови бутилки, части от каравани, рамки от прозорци, стекове от минерална вода“, обясни в ефира на bTV гл. асистент Радослава Бекова от Института по океанология.

По думите ѝ отпадъците трябва да бъдат извадени с помощта на водолази и специализирана техника.

Припомняме, че преди 5 дни наводнения по Южното Черноморие взеха 4 жертви и причиниха огромни щети по инфраструктурата. Прокуратурата вече обяви, че има данни за извършени престъпления. Сега очакваме и виновните да бъдат изправени на съд.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук