Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин може да обяви анексирането на Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон в реч до дни, предаде „Ройтерс“. По-рано днес Москва публикува така наречените „резултати“ от гласуването в тези области, които „показват“ подкрепа за присъединяване към Русия в четири частично окупирани провинции след „референдуми“, проведени под дулото на оръжие.

На Червения площад в Москва пък беше издигната трибуна с гигантски видеоекрани и билбордове с надпис „Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон – Русия!“.

В сряда назначените от Русия администрации на четирите украински провинции официално поискаха от Путин да ги присъедини към Русия, което според руски официални лица е формалност.

„Резултатите са ясни. Добре дошли у дома, в Русия!“, заяви в Телеграм Дмитрий Медведев, бивш президент, който изпълнява длъжността заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, след оповестяването на резултатите.

Подкрепяните от Русия власти твърдят, че са провели референдумите в продължение на пет дни на територията, която съставлява около 15% от Украйна.

Жители, избягали в контролираната от Украйна територия през последните дни, разказаха, че хората са били принуждавани да пускат бюлетини на улицата от обикалящи служители под дулото на пистолет. На кадри се вижда как руски служители пренасят урни от къща на къща въоръжени.

„Този фарс в окупираните територии дори не може да се нарече имитация на референдум“, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение.

Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, заяви пред „Ройтерс“, че украинците, които са помогнали за организирането на упражнението, ще бъдат обвинени в държавна измяна и ще получат най-малко пет години затвор. Украинците, които са били принудени да гласуват, няма да бъдат наказани.

Денис Пушилин, назначеният от Русия лидер на Донецк, един от двата украински региона, които Москва преди това обяви за ннародни републики, заяви, че е на път за Москва, за да завърши правния процес на присъединяване към Русия.

„Сега преминаваме към нов етап на военни действия“, каза той на фона на спекулациите, че Путин е на път да промени статута на това, което досега наричаше „специална военна операция“, в операция за борба с тероризма.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще трябва да продължи да се сражава, докато не поеме контрола над целия Донецк. Около 40 % от провинцията все още е под украински контрол и е сцена на някои от най-тежките боеве по време на войната.

Съединените щати подготвят нов кръг от санкции, за да накажат Русия за хода на анексирането, и пакет от оръжия за Украйна на стойност 1,1 млрд. долара, който ще бъде обявен скоро, заявиха американски представители.

Ръководителят на горната камара на руския парламент заяви, че камарата може да одобри присъединяването на регионите още на 4 октомври.

Анексирането е част от мащабна стратегия за ескалация, обявена от Путин миналата седмица, заедно с бързото призоваване на стотици хиляди руски мъже да се бият и ново предупреждение за ядрените оръжия, което според него „не е блъф“.

Действията му последваха зашеметяващ неуспех на фронта, когато руските сили набързо напуснаха територия с размерите на Кипър за няколко дни.

Руски официални лица заявиха, че всяко нападение срещу анексирана територия би било нападение срещу самата Русия.

Планираното от Русия анексиране на украинска територия беше отхвърлено в световен мащаб, като дори традиционни съюзници на Москва като Сърбия и Казахстан заявиха, че няма да го признаят.

Турският президент Тайип Ердоган, който предлага услугите си като посредник, заяви по телефона пред Зеленски, че това, което той нарича „едностранни“ референдуми, ще затрудни съживяването на замиращите дипломатически усилия.

В контролирания от Украйна град Запорожие украинците, които са успели да избягат от окупираната от Русия територия през последния контролно-пропускателен пункт на фронтовата линия, заявиха, че не са видели реално гласуване.

„Това е смешно. Никой не е гласувал, а резултатите са налице“, казват те и допълват:

„Те могат да обявят всичко, което искат. Никой не е гласувал на референдума с изключение на няколко души, които са сменили страната. Ходиха от къща на къща, но никой не излезе“.

Жителите казват, че много от тях бягат от страх, че Москва веднага ще започне да притиска мъже да се бият в нейните сили, след като обяви територията за руска. Засега руските служители на контролно-пропускателния пункт позволяват на някои хора да си тръгнат.

„Опашката от автомобили беше толкова дълга, че не можеше да се види краят ѝ“, казва 37-годишният Андрей пред „Ройтерс“.

Цели села са се изпразнили, казва той.

„Седемдесет процента от хората напускат заради референдума. Нямаше светлина, нямаше бензин, нямаше работа и изведнъж се стигна до референдума. Това е пълна глупост. Не познавам нито един човек сред тези, които познавам, който да е гласувал“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук