Евгени Дайнов
На снимката: Евгени Дайнов

„Очаквам да гласуват повече хора отколкото ни убеждават, че ще гласуват, очаквам да не се подведе общественото мнение на масовото внушение, че е уморено от гласуване. Не очакваме рекордни количества гласове, разбира се, но ще бъде прилично. Надявам се хората да гласуват за разумни политически партии, които искат България да си възстанови статута на нормална европейска държава, а на не да прави друго“.

Това каза политологът проф. Евгений Дайнов в интервю за радио „Фокус“.

„Не беше лоша кампанията. Тя беше странна, защото беше по-тиха от обичайната“, смята още той.

„По-тиха, защото според мен повечето кандидати направиха това, което трябва да правят – да обикалят и да се виждат с хората и да си говорят с хората директно, а не чрез концерти, които гълтаха огромни бюджети навремето, или чрез билбордове. Това, което ми се струва, че леко липсваше, е решително поемане на ангажименти за това какво ще правят във властта, и решително лидерство. Не всички неща бяха назовавани със своите собствени имена“, каза още той.

„Не всички кандидати ги назоваха нещата със собствените им имена, защото прекалено много се съобразяваха с т.нар. „социологически изследвания“, които в цял свят стават все по-подвеждащи. Мина им времето, не е измислен нов по-точен инструмент. Социологическите изследвания в целия свят подвеждат хората по ред причини. И затова политиците вместо да се вторачват в тях, щеше да бъде по-добре да упражняват, те да водят обществените мнение“, смята професорът.

„За жалост, живеем в ера на тревоги и на популизъм. Популизъм ще рече илюзорно лесни решения, които се предлагат. Колкото повече тревоги имат хората, колкото повече илюзорни лесни решения се предлагат, толкова по-лесно големи сектори от общественото мнение да бъдат манипулирани, сугестирани, обезкуражавани, лъгани. Да, живеем в такъв объркан свят, и то не от вчера. И тук е образователната роля на сериозните политици. Те трябва да си спомнят, че една от функциите, една от задачите на политическите партии откакто са възникнали през XIX век, е образователната функция, да образоват“, каза още Евгений Дайнов.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук