Емил Соколов
На снимката: Емил Соколов

Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си образование получава в Университета в Екзитър във Великобритания. Завършва бакалавърската си степен “История и международни отношения” през 2016 година, през 2017 година вече е магистър по “Икономическа и социална история”. През 2022 година става доктор по история в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история. Кандидат на народен представител от „Продължаваме промяната“ във 2 МИР – Бургас.

Д-р Соколов, как смятате – в България има ли необходимата критична маса млади хора, които да гласуват за промяна или по-скоро младите оставят по-възрастните избиратели да избират?

Тенденцията е все повече и повече млади хора да се политизират и да се интересуват от случващото се в България. Постепенно това ще достигне критичната маса, която ни е нужна за промяна. Няма как да отречем факта, че в последните години у нас имаше бурни политически процеси. Начинът на комуникация в политиката отблъсна много хора – виждаме личностните нападки, виждаме пропагандата, виждаме троловете, виждаме какво публикуват жълтите медии, които никнат като гъби. Това отблъсна младите хора, но лека-полека тази димна завеса започна да се вдига, а те започнаха да усещат, че въпреки всичката тази целенасочено създавана и разпространявана гадост, за България си струва да се бориш. Всичко това не е решаващо, решаващо е какво бъдеще ще имаме и какво бъдеще ще изберем за себе си и за децата си.

Наблюдава се позитивна тенденция, в която младите хора осъзнават отговорността, която имат към себе си и околните. Много млади хора се връщат и от чужбина, осъзнавайки, че колкото и навън условията да са по-добри, България е нашият дом. Това е процес, който само ще се засилва. Това е и позитивната нотка, която можем да изкараме от четирите кампании през последната година и половина.

Кои са темите, които вълнуват младите хора – питам и от гледна точка срещите, които сте имали в рамките на предизборната кампания?

Темите, които вълнуват младите хора, започват с това да има добре платени позиции за добре образовани подготвени хора, пазарът на труда да се развива, за да има възможност за израстване. И млади, и стари, искат да могат да се развиват, искат в България да има бизнес, производство, предприятия, условия да се живее достойно и хората да посрещат нуждите си.

Друга тема, която вълнува, са цените и инфлацията. Между другото доста хора разбират, че световните процеси в момента са такива, че няма как да няма инфлация, тъй като това е състоянието на световната икономика, предвид войната в Украйна и случващото се там.

Едно от нещата, които вълнува младите хора най-много, е най-сетне порочният модел, който имахме досега, да се промени. Това значи ГЕРБ, ДПС, всички тези партии от миналото, да отстъпят назад – не защото сами по себе си идеите им са лоши, а защото идеите, които твърдят, че отстояват не са съвсем такива, а лицата, които го правят, през годините се показаха тежко компрометирани. Това много омръзна на хората, а младите започнаха да осъзнават, че дойде нашето време да си изчистим държавата и да я направим по-добра за всички.

Ако бъдете избран, основната работа, която обещавате да свършите, е в полето на образованието – кои са правилните политики в образованието?

На първо място, наистина трябва да изгоним скуката от училище. Материалът, учебниците, учебните програми трябва да станат по-достъпни и по-интересни за децата и това е възможно. Трябва да се приключи с промените в подредбата на уроците, промените в кориците на учебниците, трябва да се спре с козметичните промени, тъй като българското образование от 10 години е в перманентно състояние на реформа, а нещата стават по-зле. Трябва да спрем да имитираме действие и да започнем да гоним качество, а не количество. Трябват ни и механизми, които да гарантират качество.

Започва се от учебниците, след това трябва да помислим за академичната тежест на учителите. Като казвам академична тежест, това включва дори факта, че много често учителите по хуманитарните дисциплини – като история, трябва сами да изберат кои уроци да вкарат в разпределението на учения план и кои да премахнат. Това им създава допълнителна работа, но изобщо не гарантира качество. Не може в различните училища децата да учат различно съдържание.

Спешно имаме нужда от качество в образованието и мисъл за децата – как да направим така, че те да постигнат резултатите. С бомбастичните заглавия в медиите за това колко много не се справят децата трябва да се спре. Те не се справят, защото възрастните не са си свършили работата – толкова е просто.

Можем ли да говорим за несвършена работа и в други сфери – антикорупцията например?

Определено може да се говори. КПКОНПИ трябва да се промени, за да има поне един орган, който да може да противодейства на корупцията. Ясно е, че за съдебна реформа – такава, която да отстрани Иван Гешев, са нужни 160 депутата, което към момента е абсолютно невъзможно. Трябва обаче да имаме орган, който да може да разследва корумпирани политици и чиновници, хора, злоупотребяващи с властта си.

Корупцията разгражда държавността, а в България това започва да достига застрашителни размери. Цели институции са блокирани от корупция. Антикорупцията трябва да е приоритет в следващия парламент, защото не можем да си позволим ерозията на държавността и институциите да продължава. Ако гражданите продължат да губят доверие в системата, в институциите, в парламентарната демокрация, тогава нещата могат да станат много опасни.

Трябва да е пределно ясно, че парламентарната системата, която имаме в момента, е много добра. Тя е замислена по начин, който да предотврати злоупотребата с власт. Затова различните популисти като „Български възход“ и „Има такъв народ“ се заиграват с идеи за „изхабената“ парламентарна демокрация и как може да се мисли за нещо друго. Народното събрание е сърцето на българската държавност и демокрация и това трябва да продължи. Нивото на политиците трябва да се вдигне, народните представители да осъзнаят отговорността си, защото е наистина важно.

Ще успее ли „Продължаваме промяната“ според Вас да излезе на първо място?

„Продължаваме промяната“ има всички шансове да бъде първа. Последната седмица на кампанията ще е решаваща. Дори и „Продължаваме промяната“ да е втора обаче, няма да е с повече от 3, максимум 4% разлика с ГЕРБ.

Все пак смятам, че „Продължаваме промяната“ ще сме първи. От разговорите с хората виждам, че са обезверени, писнало им е от избори, но са безкомпромисни и категорични, че искат промяна. Писнало им е от политиката от миналото, където едни и същи лица разпределят нещо, въртят схеми, грижат се единствено за своя интерес. Хората искат най-сетне начинът, по който се прави политика, хората, които я правят, да се променят. Това е категорично и аз смятам, че „Продължаваме промяната“ не е просто партия, а процес в българския обществен живот. Смятам, че промяната ще продължи и ще го видим на изборите.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук