Доналд Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп - президент на САЩ

Доналд Тръмп подписа санкциите на САЩ срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток-2” за доставки на газ за Германия.

Санкциите бяха въведени от Конгреса, който смята, че газопроводът ще засили влиянието на Русия върху европейските съюзници на САЩ.

Доставките на руски газ за Германия, която е водещата икономика в Европа, ще се увеличат двойно. Съоръжението е на стойност $11 милиарда.

Малко, след като Тръмп подписа санкциите, датско-шведската компания „Олсийс“ (Allseas), която полага тръбопровода „Северен поток 2“ през датския остров Борнхолм, е спряла работа, докато не получи разяснение във връзка с американските санкции.

„Завършването на проекта е важно за сигурността на енергийните доставки за Европа. Ние, заедно с компаниите, участващи в проекта, ще работим за неговото завършване възможно най-скоро“, заявиха още компанията.

Приетият бюджет за отбрана на САЩ задължава администрацията да наложи санкции във връзка с руските газопроводи „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

Документът обаче не отхвърля възможността газопроводът да бъде завършен по време на 30-дневния „период за размисъл“, предвиден в закона, отбелязаха агенциите.

По план „Северен поток 2“ трябва да влезе в експлоатация до средата на 2020 г. След разрешението, което наскоро издаде Дания, за полагане остават още около 80 км тръби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!