Гешев
На снимката: Иван Гешев

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност. Това пише в официална позиция на институцията.

Оттам обаче не споменават имена, а само развоя на разследванията. Повод е изнесеният, безпрецеденен доклад и санкции на Министерство на финансите на САЩ от вчера, който предизвика остри обществени реакции.

 „Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд“, посочват от прокуратурата.

Вероятно тук става въпрос за Петър Харалампиев и Красимир Томов, които са бивш председател и бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

По повод бившия зам.-министър Александър Манолев се посочва, че през 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда. Наказателното производство е за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз.

А по отношение на четвъртото лице, най-вероятно визирайки Божков, от прокуратурата изтъкват, че през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства. Сред тях са за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност.

„Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране“, отбелязват от държавния орган, като тук вероятно става въпрос за бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай от началото на миналата година.

За бившият депутат и председател на ДАНС Делян Пеевски обаче не е споменато нищо. Същото важи и за зам.-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков също не е споменат.

От прокуратурата обаче посочват, че спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на ведомството. Оттам отбелязаха, че ще изискат и допълнителна информация по надлежния ред. .

„Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб“, заключват от прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев също обяви в Twitter, че американските правоохранителни органи са стратегически партньори на ведомството.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук