Русия започва вътрешни процедури за оттегляне на страната от договора „Открито небе“, заяви руското външно министерство. Договорът регламентираше провеждането на инспекции по въздух на военни обекти на чужда територия със седействието на съответната държава. Миналата година САЩ обявиха, че излизат от договора.

„Поради липсата на напредък в премахването на пречките за продължаване на договора при новите условия, руското министерство на външните работи е упълномощено да обяви началото на вътрешни процедури за оттегляне на Руската федерация от ДОН“, се казва в коментара на уебсайта на руското външно министерство.

Договорът „Открито небе“ беше подписан през 1992 г. и се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война. Той е в сила от 2002 г. и позволява на държавите-членки да събират открито информация за въоръжените сили и дейности една на друга.

Доскоро 34 държави бяха страни по договора. В края на май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Щатите се оттеглят от договора. Причината за оттеглянето на САЩ от споразумението са, според Вашингтон, многократни нарушения от страна на Русия. По-специално САЩ обвиняват Москва, че използва „Открито небе“ като инструмент за „военна принуда“. Русия многократно отрича твърденията на САЩ за нарушаване на договора. На 22 ноември миналата година САЩ завърши процедурата за оттегляне от договора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!