На снимката: Берат Албайрак, зет на Ердоган

Зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Берат Албайрак, подаде оставка като финансов министър. Официално обявените мотиви са здравословни причини.

„След като бях министър в продължение на почти пет години, взех решение да не продължавам да бъда финансов министър поради здравословни проблеми“, каза Берат Албайрак в публикация в Инстаграм.

42-годишният Албайрак е министър на финансите от юли 2018 г., като преди това е бил министър на енергетиката в продължение на три години.

Оставката му идва след отстраняването на управителя на турската Централна банка Мурат Уйсал, който бе заменен от бившия финансов министър Наджи Агбал.

Това, че Албайрак напуска поста точно сега предизвика коментари от страна на анализатори, че едва ли причината са здравословни проблеми. Някои споменават, че зетят на Ердоган поддържа добри отношения с Джаред Къшнър, съветник и зет на американския президент Доналд Тръмп. Тези отношения вече не са важни за Ердоган, защото Тръмп загуби президентските избори, коментират политически коментатори.

Албайрак е съпруг на дъщерята на Ердоган, Есра, от която има четири деца. Често името му обаче е забърквано в скандали, а изневерите му в последнитегодини са се превърнали в обществена тайна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!