Вторият ден на новото Народно събрание започна с хаос и скандал, но въпреки това то успя да гласува оставката правителството на на Борисов-3.

„За“ гласуваха 156 народни представители. Решението беше посрещнато в пленарната зала с аплодисменти.

Още в началото се породи правен спор – трябва ли правителството на Борисов да подаде оставка пред Народното събрание или не.  От ГЕРБ опонираха, че такава вече е внесена в деловодството на парламента още вчера. От „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСМВ) обаче са категорични, че практиката е да има гласуване и да се чуе „оставка – приета“.

От парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ са поискали на заседание на председателския съвет на Народното събрание премиерът Бойко Борисов да бъде доведен, ако се налага принудително, с помощта на НСО, на изслушване в парламента.

Неговото изслушване беше заложено вчера в дневния ред. В последстие стана ясно, че Борисов е в отпуск, за да подготвя проекта за нов кабинет на ГЕРБ и ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че за да се обективира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане, затова оставката трябва да бъде гласувана. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите до избиране на нов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!