Начало България Ангелов поиска да се създаде нов щаб (ОБНОВЕНА)

Ангелов поиска да се създаде нов щаб (ОБНОВЕНА)

Ангелов щаб

Той отбеляза, че брифингите ще продължат, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инспектор.

„Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването“, призова проф. Ангелов.

По думите му вече е изграден модел, който помага да се знае какво се прави и какво не. Ангелов бе категоричен, че страната ни се справя с третата вълна на COVID-19.

„Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните. Справяме се и с третата вълна на COVID-19, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа въпреки чувствително по-големия натиск, но за голямо съжаление продължаваме да губим човешки животи“, отбеляза той.

Намалява броят на заетите легла за неусложнени и усложнени състояния на пациенти. В лечебни заведения са настанени 153 души медицински персонал. В половината от страната заболяемостта е под 500 на 100 хиляди души, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ако се запази темпът, вървим към затихване на третата вълна, посочи той.

Има леко понижаване на случаите на заболели в ЕС, но в отделни страни все още заболяемоста е висока. Добрият пример е Португалия, лошият – Швеция, където заболяемостта надминава в пъти тази в съседните й страни, посочи още Кунчев.

До края на юни се очаква в България да бъдат доставени 3.5 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на производителя „Пфайзер“, близо 450 хиляди дози от производителя „Модерна“, 1 млн. дози от производителя „АстраЗенека“ и половин милион дози от производителя „Янсен“, казa директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук