Николай Ненчев
на снимката: Николай Ненчев

Състав на Софийския градски съд оправда бившия военен министър Николай Ненчев.

Интересното е, че по време на изслушването на присъдата бяха допуснати операторите на медиите.

След като съдът прочете присъдата, близките и приятелите на Ненчев приеха решението на магистратите с бурни аплаузи.

Ненчев беше обвинен, че през 2015 година е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МиГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша.

Прокурорите по делото от своя страна бяха категорични, че ще обжалват оправдателната присъда.

В подробни мотиви съдия Стоицев обясни защо Ненчев е онвинен.

В хода на делото се е доказало, че той е възпрепятствал договора за ремонта на изтребителите с руската фирма и е имал дейно участие при сключването на договора с Полша за ремонт на двигатели.

Съдът е съпоставил договорите с Полша и руската фирма и е установил, че контрактът с поляците е бил много по-изгоден за нашата страна.

Договорът с руснаците бил само за два двигателя, а с Полша за шест, плюс предоставяне на два оборотни двигателя.

Цената на сделката с Полша също е била в пъти по изгодна, 1,23 млн. евро за един двигател, а с „РСК МиГ” за близо 4 млн. евро.

„Стигнах до тук въз основа на силната си вяра и убеденост. По време на мандата си бях подложен на огромен натиск и репресии. И сега казвам, че днес бих постъпил по същия начин. За съжаление този процес се случва в европейска България, която е член на НАТО. Струва ми се, че този процес не беше насочен толкова срещу мен, а срещу всеки следващ военен министър, който трябва да спазва определени правила, защото иначе и той ще стигне до подсъдимата скамейка. Това е атака срещу евроатлантическите ценности на България“, обяви бившият военен министър.

И добави:

„Съдията беше съвсем конкретен и ясен. Атаките срещу мен идват само от Руската федерация и аз съм сигурен в това. Искам да ви благодаря, защото вие направихте процеса публичен“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук