пропаднал път

Много от населените места в Смолянско пострадаха от обилните валежи през последните денонощия. Бедстват общините Смолян, Рудозем, Неделино, Борино, частично и община Девин.

Пътят Смолян – Девин е затворен заради подкопаване на 4-5 места, обходният маршрут е през Кричим.

„Тази нощ имаме само няколко сигнала за свлачища. Към настоящия момент пътят да село Мугла е отворен само за високопроходима техника. Пътят за село Киселчово е в много лошо състояние, за съжаление на две места той е просто непроходим. Мостът към една от махалите е отнесен от реката така че проблемите продължават“, каза пред БНТ заместник-кметът на обл. Смолян инж. Мариана Цекова.

река, наводнение

Към високопроходимите села вече е започнал снеговалеж, което значи, че почвите ще замръзнат. В село Стойките, където имаше две кални свлачища, няма пострадали хора, а само недвижима и движима собственост. Едното свлачище вече е премахнато, но другото продължава да е активно.

„С два трактора освободихме пътя. Хората са малко изплашени от реката, която се спуска и беше заляла една част от близките домове. успяхме да отводним и една къща, но най-важното е, че пътят е освободен“, каза директорът на пожарната в Смолян Васил Вълчев, който с доброволци е стигнал до село Мугла.

наводнение с. Мугла

Всички продукти от първа необходимост са осигурени за хората в Смолянско. Зам.-кметът обясни, че щетите най-вероятно ще струват милиони. Може да се работи единствено в светлата част на деня.

Подобна е ситуацията в Благоевградска област

Три общини в Благоевградска област – Гърмен, Симитли и Благоевград, обявиха бедствено положение заради проливните дъждове. Критична остава ситуацията в Петрич, където също е обявено извънредно положение, а по информация на кмета Димитър Бръчков вчера в района са паднали 120 литра дъжд на кв. м. Няма пострадали и бедстващи хора, но щетите са огромни. Кметът на Гърмен поиска спешна помощ от държавата.

р. Струма

Водите на река Струма са подкопали основите на моста към благоевградското село Покровник. Затворен е участъкът, свързващ населените места в този район с областния център. Обходният маршрут за и от града е през митническия терминал. Очакват се експерти, които ще преценят колко сериозно е пострадал мостът. На пътя от Благоевград до село Покровник наскоро беше извършен цялостен ремонт.

Най-тежко и към момента остава положението в Гърмен, където придошлите води на река Места вчера скъсаха главния водопровод, който захранва с питейна вода повече от половината населени места. Ситуацията не позволява аварията да бъде отстранена в близките дни, търси се алтернативно захранване. Река Канина разруши мостове, повреди трафопостове и наводни хотели и къщи в курортното село Огняново.

Кметът на община Гърмен Феим Иса се обърна за спешна помощ и намеса на държавата.

благоевградско

Придошлите води на Места скъсаха възстановените през лятото диги в най-долното течение и заля пътища и мостови съоръжения в гоцеделчевско.

Река Струма също излезе от коритото си и заля хиляди декари земеделски земи. Най-опасно бе в района на село Крушица, където високите води бяха в опасна близост до транзитния газопровод за Гърция, каза кметът на общината Емил Илиев.

Заради пораженията от проливните дъждове бедствено положение обявиха и общините Симитли и Благоевград.

На повечето места в областта от тази сутрин вали сняг.

Пътищата са почистени и проходими, съобщиха от Областно пътно управление.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук