Бедствено положение Смолян
Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов, кмет на Смолян

Три общини в област Смолян са в бедствено положение заради прекъснати пътища вследствие на излезлите от коритата реки. Това са Рудозем, Неделино и Борино. Частично бедствено положение е обявено и за девинското село Триград, съобщава БНР..

В цялата община Борино от снощи няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са основни пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Към този час няма сигнали за бедстващи хора.

„Имаме обявено бедствено положение в Неделино и Рудозем. Преливат реките. В Забърдо е наводнено цялото село. В Елховец е откъснат мост. В Широка лъка също имаме прекъснат мост и наводнени къщи. В Могилица също е наводнено, Пампорово, Стойките, прекъснат е пътят покрай Малините. Доспат-Црънча в посока Баротин също е непреходимо. В Девин ситуацията е също плачевна и в момента получавам допълнителни информации от други места, които ще бъдат обобщени малко по-късно“, обобщи ситуацията в региона зам.-областният управител Андрей Кадишев ситуацията в планинската област.

Бедствено положение Смолян
Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов, кмет на Смолян

Тежка е обстановката в Рудозем

През последното денонощие имаше интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

„Около 11,30 часа започнаха масовите проблеми – да се свличат земни маси по улици, пътища. 12,30 нивото на река Чепинска и Елховска се покачи до ниво, при което започна да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът почти в цялата община изключи – имаме наводнени трафопостове и затова в 1 часа обявих бедствено положение. Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3,30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, разказа кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Бедствено положение в община Неделино

Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Временно движението по пътя Неделино – Бял извор е двупосочно в едната лента заради пропаднала част от пътя в град Неделино и две свлачища при 9-ти и 12-ти км, съобщиха от пътната агенция. Трафикът по пътя Симитли-Гоце Делчев в района на Добринище е двупосочно в една лента поради свличане на земна маса. Движението се регулира.

Бедствено положение Смолян
Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов, кмет на Смолян

Усложнена е обстановката и в община Девин

През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин – Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно.

Движението по пътя Смолян – Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожари, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук