НОРАД, Дядо Коледа

Дядо Коледа тръгна по света, за да раздаде подаръци. Белобрадият старец напусна дома си в Арктическия кръг и вече посещава очакващите го деца, за да ги зарадва с подаръци. Преди да отпътува, той покани в официалната си резиденция във финландския град Рованиеми няколко семейства. Заедно с тях той пя коледни песни, преди последните приготовления за дългото си пътешествие. Минути преди да се отправи на път, Дядо Коледа пожела на всички весела и мирна Коледа.

НОРАД – Северноамериканското командване на аерокосмическата отбрана, в базата на Военно въздушните сили в Колорадо Спрингс, е натоварено със задачата да наблюдава пътя на шейната.

Военнвъздушните сили на САЩ и Канада съобщиха, че и тази година по време на

преминаването на Дядо Коледа

през двете страни изтребители ще бъдат вдигнати във въздуха, за да ескортира шейната.

Полетът на шейната с подаръци може да бъде следен в реално време тук.

За следенето на Дядо Коледа НОРАД казва, че използва 47 радара, както и сателити.

Традицията за проследяване на Дядо Коледа от НОРАД започва през 1955 г., когато магазин в Колорадо Спрингс публикува реклама, призоваваща децата да се обадят на Дядо Коледа. Но в телефонния номер, посочен в съобщението, има грешка и така децата, опитвайки се да се свържат с него, се обаждат на горещата линия на Континенталната команда на противовъздушната отбрана (предшественик на NORAD).

Първото обаждане идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп от Военновъздушните сили. Полковникът уверява детето, че той е Дядо Коледа, а след като още

деца се обаждат в командния център,

командването добавя новата задача към своята мисия и всяка година на Бъдни вечер военновъздушната база в Колорадо става Коледен център и съобщава за местоположението на добрия старец на милиони деца и семейства по света.

Всяка година уебсайтът е посещаван от няколко милиона уникални посетители от повече от 200 държави по света. Доброволците на НОРАД обикновено отговарят на повече от 130 000 обаждания на горещата телефонна линия.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук