Риши Сунак, Лиз Тръс

Във Великобритания последното гласуване сред депутатите на Консервативната партия определи двамата финалисти в надпреварата за нов лидер на торите и респективно премиер на страната. Това са бившият финансов министър Риши Сунак и министърът на външните работи Лиз Тръс, които от утре започват кампания преди заключителното гласуване на членовете на Консервативната партия.

Министърът на търговията Пени Мордант, която във всички предишни четири гласувания винаги бе на второ място, бе изпреварена буквално в последния момент от Лиз Тръс, след като повече от поддръжниците на вече отпадналите кандидати решиха да подкрепят външния министър.

Тръс получи 8 гласа повече от Мордант и сега ще води битка със Сунак, който определено се радва на най-голяма подкрепа сред депутатите.

Великобритания министър-председател гласуване
Резултати от гласуването

Нещата в заключителния вот обаче са различни, защото победителят ще бъде излъчен от гласовете на членовете на партията на торите, а според последните анкети сред тях Тръс е доста по-популярна от Сунак. Ето защо сега кампанията през следващите 6 седмици е от голямо значение за обработването на мнението на членската маса.

Сунак и Тръс направиха изявления след обявяването на резултатите, с които на практика започна кампанията им. Сунак заяви, че ще търси решение на проблемите „честно и почтено“. Бившият финансов министър смята, че той има по-големи шансове да победи лидера на лейбъристите Киър Стармър на следващите общи избори през 2024 година. Тръс от своя страна каза, че е готова за поста от деня, в който е подала кандидатурата си и че иска ниски данъци, да помогне на изпитващите затруднения семейства и да разгърне целия потенциал и талант на страната.

В понеделник, 25 юли, е първият телевизионен дебат на двамата претенденти по Би Би Си. На 4 август ще има нов дебат по Ай Ти Ви.

Кампанията приключва на 2 септември и след пощенски вот на 5 септември ще научим името на новия лидер на торите и премиер на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук