Владимир Путин
на снимката: руският президент Владимир Путин (отпред)

Руските ресторанти още са отворени. Няма паника, няма изкупуване на тоалетна хартия. Московските улици още са пълни. И всичко това на фона на глобалната пандемия от коронавирус. Русия, простираща се на два континента, още не е покосена от болестта. Населението на страната е 145 милиона, но има само 658 потвърдени случая и три смъртни случая. Това, само по себе си, изглежда доста спорно, пише „Евронюз“.

Статистиката предизвика скептицизъм, както към методите за тестване, така и дали увеличеният брой на болни с пневмония, всъщност не са свързани с COVID-19.

Президентът Владимир Путин заяви миналата седмица, че „ситуацията у нас изглежда много по-добре, отколкото в Европа и е под контрол“. Но при посещение в една от московските болници, в които има пациенти с коронавирус, президентът Путин беше облечен с пълен предпазен костюм.

Два часа по-рано кметът на Москва каза, че броят на заразените вероятно е много по-голям, отколкото се съобщава, заради ниската степен на тестване.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза: „Много малко хора се изследват и никой не знае истинската картина“.

Москва наблюдава увеличение на случаите на пневмония с 37% през януари, в сравнение със същия период на миналата година (данните са на Росстат – руската статистическа агенция). Данните показват, че 6 921 са случаите на пневмония, спрямо 5 058 през януари 2019г.

Владимир Путин
на снимката: руският президент Владимир Путин (ляво)

„Докато целият свят е изправен пред пандемията, Русия е изправена пред огнище на пневмония. И както обикновено, сблъскваме се с лъжите на властите“, каза Анастасия Василева – президент на независим синдикат, наречен Алианс на лекарите.

Василева, която е съмишленик на опозиционния лидер Алексей Навални, каза в телефонно интервю, че не е ясно колко от случаите на пневмония всъщност могат да бъдат свързани с коронавируса. Твърденията й произтичат от консултации с медицински специалисти.

Оказва се, че лекарите, които се занимават с пациентите с пневмония, не носят същите предпазни средства, както тези, които лекуват болните от коронавирус в специална инфекциозна болница.

Руските власти опровергаха твърденията на Василева и очевидно кремълската пропаганда върши работа. Дълбоките притеснения и предпазните мерки, обхванали света, липсват в Русия.

Наистина границите са затворени, спортните събития са отменени и училищата са затворени. Русия обаче засега се въздържаше от затваряне на търговски обекти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!