Снимка: Ройтерс

Германия увеличи тестванията за коронавирус на 500 000 седмично, заяви вирусолог и добави, че ранното откриване е от ключово значение за поддържането на смъртността на страната сравнително ниска.

„Причината, поради която Германия има толкова малко смъртни случаи в сравнение с броя на заразените хора, може да се обясни с факта, че провеждаме изключително голям брой лабораторни диагностични тестове – казва Кристиан Дростен, който ръководи Института по вирусология в берлинската университетска болница „Charite“ – Прогнозите от последните дни показват, че ние провеждаме половин милион тестове седмично.“

Дростен също изтъкна гъстата мрежа от лаборатории в Германия, която е фактор, допринасящ за ранното откриване.

Междувременно изследователското министерство заяви, че ще отдели 150 милиона евро за подобряване на комуникацията между болниците и лабораториите относно здравните данни за пациентите с коронавирус, надявайки се, че обменът на информация може да допринесе за създаването на ваксина.

Официалните данни, събрани от агенцията за борба с болестта Институт Роберт Кох показват, че 36 508 души са били заразени в Германия, включително 198, които са починали от болестта.

С 0,54 процента смъртността на Германия е далеч по-ниска от 7,3 процента в Испания, където са регистрирани 4,089 смъртни случая при 56 188 потвърдени случая. Франция също е регистрирала 1331 смъртни случая от 25 233 потвърдени инфекции – смъртност от 5,2 процента. Тези проценти са твърде плаващи, защото истинската смъртност ще стане ясна след края на епидемията като съотношение между излекувани и починали, което в момента е много по-плашещ процент.

Освен мащабното тестване, експерти в Германия също заявиха, че вирусът е засегнал до голяма степен по-млада, по-здрава част от населението в сравнение с други места. В същото време специалистите многократно са предупреждавали, че в страната, където почти една четвърт от населението е над 60 години, броят на смъртните случаи все още може да нарасне бързо, ако хората не се придържат към мерки за спиране на заразата.

В цяла Германия се прилагат мерки за блокиране, които не позволяват на хората да напускат домовете си, с изключение на наложителни пътувания, докато повечето магазини, ресторанти и барове са затворени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!