От 1 април 2020г. заплатите на президента, министър-председателя, министри и депутати ще се увеличат. Това са заплатите, осигурени от данъкоплатците. На въпрос какво ще стане в настоящата криза, председателят на НС Цвета Караянчева арогантно отговори, че заплатите им трябва да се увеличат, понеже щели да ги даряват. Далеч по-нормално е вместо да вземат пари от данъкоплатците и после да се правят на дарители, просто да не си ги увеличават.

„Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ – да даряваме една трета от тях в районите си. Това е по-работещият вариант, защото ако ги замразим сега, замразяваме по-високи заплати, а следващото тримесечие ще са по-ниски. Нека се смирим, нека всеки да даде част от себе си, част от своите средства, за да е полезен и ние, народните представители, ще се притечем,“ каза председателят на Народното събрание

„Замразяването какво ще донесе?! Замразяване на по-висока заплата, а през следващото тримесечие те ще са по-ниски, “ добави тя.

НСО

Според правилника за дейността на Народното събрание депутатите получават заплата, равна на три средномесечни заплати, съобразно данните на Националния статистически институт. Основното им месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие. Това означава, че заплатите на депутатите ще бъдат в размер между 4284 лв. и 5522 лв., но колко точно ще стане ясно, когато НСИ публикуват данните си за средната заплата в страната за април.

Със заплатата на депутатите са обвързани и възнагражденията на президента и правителството, и съответно и техните доходи също ще се увеличат от 1 април.
Най-висока е заплатата на президента, като тя се равнява на две депутатски възнаграждения (8496 лева или 11 044 лева).

НСО

Заплата на премиера е една депутатска заплата плюс 55% от сумата или между 6 584 и 8 559 лева. Заплатата на един министър е с 30 на сто по-висока от основната заплата на депутат.

Президентът и представителите на изпълнителната власт, както депутатите, също получават допълнителни средства за прослужено време, представителни и бонуси на всяко тримесечие за „добре свършена работа“.

Интересно е да се отбележи, че депутатите в Албанския парламент обявиха вчера, че намаляват заплатите си наполовина. Решението им е в знак на солидарност към гражданите по време на кризата заради пандемията от коронавирус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!