росен христов
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен Христов

„Булгаргаз“ може да бъде осъден от руския енергиен гигант „Газпром“ при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол днес.

Не за първи път Христов изказва тази теза, която тотално противоречи на ролята му  – министър на енергетиката на България. Първо, към момента не само „Газпром“ не е започнал арбитражно дело срещу страната ни – каквото експертите са категорични, че ще загуби, но и нашата държава не е започнала да съди руския монополист за това, че ни спря газа едностранно.

Напълно неясно е защо тогава Христов изобщо говори за арбитражно дело, след като нито една от страните да не е дала индикации, че смята да започне такова. Вижте още.

„На 14 ноември миналата година „Газпром експорт“ съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания „Газум“ (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата „вземай или плащай“. България също е в подобна ситуация“, твърди Христов, но не посочва, че България плащаше на „Газпром“, но руския монополист връщаше преводите.

Това се случи, след като „Газпром“ едностранно реши да промени условията и да накара страната ни да плаща в рубли. След като продължихме да плащаме във валута – както е по договор, плащанията бяха връщани.

„Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към „Газпром експорт“ за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно“, каза Росен Христов, оставяйки съмнения дали не се опитва да убеди обществото, че не е редно България да започва дело.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук