Начало България Служебният кабинет разреши износа на нефтопродукти с руски произход за Украйна

Служебният кабинет разреши износа на нефтопродукти с руски произход за Украйна

Министерски съвет украйна

Служебният кабинет разреши износа на на нефтопродукти за Украйна, както и износа на някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, за трети държави, считано от 5 февруари. Това става въз основа на даденото от Европейската комисия на България изключение от общата забрана за внос на руски петрол в Евросъюза по море, което е в сила до края на 2024 г.

В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че „това е необходимо, за да се ограничат рисковете за околната среда и безопасността, тъй като подобни продукти не могат да бъдат съхранявани безопасно на територията на страната“.

Мотивът съвпада с позицията на ръководството на нефтената рафинерия „Лукойл Нефтохим“ – Бургас, което настоява да получи разрешение за износ в трети страни на някои преработени от руски нефт продукти, които не може да пласира на българския пазар и няма къде да съхранява, съобщава dnevnik.bg.

Руската нефтена компания е под натиск в собствената си страна, след като международни медии написаха, че нейна продукция се изнася за Украйна през България.

От края на миналата седмица в България е в сила и закон, забраняващ износа на нефтопродукти, получени от суров нефт, внесен от Русия. Изключението е Украйна.

От днес влиза в сила и указът на руския президент Владимир Путин, който забрани износа на суров петрол за държави, приели таван за цената му, между които е и България.

Също така Министерски съвет взе Решение, с което действието на временната закрила на

разселените лица от Украйна

на територията на Република България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г., в съответствие решението на Европейската комисия за удължаване действието на Директивата за временна закрила.

Правителството прие и Решение за утвърждаване на образци на регистрационни карти, които се издават от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, с което се определя срок за пререгистрация на лицата, разселени от Украйна, с предоставена временна закрила, във връзка с удължаване на срока на временната закрила на територията на Република България до 4 март 2024 г. Процесът по пререгистрация ще започне в началото на м. февруари 2023 г. и ще продължи до 31 март 2023 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук