фон дер лайен

Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като

дронове и радари,

както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим присъствието на Фронтекс, поясни тя.

Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет.

По нейните думи са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за

предоставяне на убежище

на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от Общността. Тя отчете и че засега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

Миналата седмица европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърли искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница.

По време на визитата си си у нас Нехамер бе категоричен, че

Австрия ще подкрепи пред ЕК България

за нужните 2 млрд.евро за подсилване охраната на границата.

„В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“, е заявила Йохансон.

Това изказване тя е направила преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните членки на Европейския съюз, провело се в Стокхолм.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук