росен христов
На снимката: Росен Христов

Служебното правителство е получило отговор от руския енергиен монополист „Газпром“ относно възстановяването на подаването на природен газ към България. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV. „Отговорът от тях гласи, че са готови да дискутират нашите изисквания, но все още няма резултат“, посочи енергийният министър.

„Комуникацията върви бавно, те си взеха „тайм аут“, каза още Христов.

Разбира се, предварително беше ясно, че действията на „Газпром“ биха били именно такива, дори и след молбата на служебното правителство да се преговаря. За това най-красноречиво говори самият факт, че Русия едностранно реши да спре газа за България, но пък продължава да подава газ през нашата територия през тръбата на „Турски поток“.

Христов коментира и въпроса със спирането на газа. Според него няма еднозначен отговор кой е нарушил договора с „Газпром“. Това, отново разбира се, е абсурдно, тъй като е ясно кой не подава газ към нас и кой решава да променя отдавна подписан договор в движение – това е „Газпром“.

Христов посочи още, че служебното правителство не иска да се води арбитражно дело по случая. Това ще рече, че те нямат намерение да съдят „Газпром“ за едностранното неизпълнение на договора ни с тях. „Тази стъпка е рисковано и скъпо начинание с неизвестен резултат“, каза още Росен Христов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук