Бил Клинтън
На снимката: Бил Клинтън

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън отхвърли идеята, че руското нахлуване в Украйна може да се отдаде на разширяването на НАТО, започнало по време на неговото президентство, става ясно от думите му в предаването на Фарид Закария по Си Ен Ен.

„Смятам, че постъпихме правилно в подходящия момент. И ако не го бяхме направили, тази криза можеше да настъпи още по-рано“, каза той в интервюто, цитирано от БТА.

В началото на войната си в края на февруари т.г. основната опорка на руската пропаганда беше, че продължаващото приближаване на НАТО към границите на Русия е накарало руския президент Владимир Путин да отвърне на удара, нахлувайки в Украйна, или за да си възвърне част от загубената руска империя, или за да покаже, че Русия не е слаба държава, която лесно би била сплашена от Запада. Това обаче би могло да служи само за оправдание на тиранични действия, тъй като и НАТО, и Украйна имат право да решават сами действията си. Отделно от това, НАТО е отбранителен съюз – тоест Русия няма от какво да се притеснява, ако не смята да напада някого. Във въпросния аргумент няма никаква логика, служи единствено за оправдание на злините на Руската федерация в Украйна.

Клинтън заяви, че Путин „не крие, че смята разпадането на Съветския съюз за голяма трагедия“.

Бившият президент подчерта, че САЩ и НАТО никога не са имали за цел да заплашват Русия и че народите от Източна Европа имат право да живеят в сигурност, след като десетилетия наред са били доминирани от Русия.

„Когато направих това, което направих“, каза Клинтън, „предложих на Русия не само специално партньорство с НАТО, но и перспективата за евентуално членство в НАТО, като твърдях, че най-големите ни проблеми със сигурността в бъдеще ще дойдат от недържавни участници или от авторитарни държави, които продават химически, биологически и ядрен капацитет на терористични групи. И че трябва да се справим с това заедно.“

Избирането на Клинтън дойде през 1992 г. след края на Студената война. По време на президентството на Клинтън Чешката република, Унгария и Полша се присъединиха към НАТО, а през 2004 г. – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Всички тези държави са били част от Съветския съюз или негови съюзници, обобщава „Политико“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук