Викторианската епоха на Обединеното кралство се нарича периодът на управление на кралица Виктория от юни 1837 до смъртта ѝ на 22 януари 1901 година.

Няма друг период в историята на Великобритания, който толкова драстично да е повлиял на живота на англичаните и да е оформил тяхната култура и социални отношения.  От началото на царуването на Кралица Виктория до смъртта се случват толкова драматично промени,  каквито не са ставали за много столетия от старата история на Обединеното кралство.

викторианска епоха 5

Зад красивата фасада обаче се крият ужасни детайли, за които хората вече почти не си спомнят, но не са спестени в книгите и филмите, разказващи за това не толкова далечно време.

викторианска епоха 7

Едно от най-странните неща е т.н. следклинична фотография или позната още като мемориален портрет. Това е практика на фотографиране на наскоро починалият.

викторианска епоха 4

Поръчани от скърбящите семейства, тези фотографии не само помагали в процеса на скърбене, но и често представлявали визуално възпоменание на починалия и са били едни от най-ценните притежания на семействата.

викторианска епоха 6

Изобретяването на дегеротипа през 1839г. прави портретните снимки много по-често срещано явление, тъй като много от тези, които не са можели да си позволят рисуван портрет, са могли да си позволят много по-евтиният вариант – една сесия от снимки.

викторианска епоха

Тези снимки са служили като спомени, за да се помни починалия. Най-често се снимали кърмачета и малки деца, тъй като през Викторианската епоха детската смъртност е била изключително висока и тази снимка остава единственият спомен за съществуването на детето. Често децата са били обличани в специални дрехи и гримирани, за да изглеждат като живи.

За още любопитни материали харесайте нашата Фейсбук страница – ДЕБАТИ 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук