снимка: aa.com.tr

В събота Русия надмина три милиона случая на потвърдени коронавирусни инфекции, но властите се противопоставят на възстановяването на пълното затваряне, докато из страната върлува втора вълна на пандемията, съобщи АФП. Същевременно стана ясно, че смъртността в страната през месец октомври е много по-висока от същия месец миналата година. Обата смъртност през март-октомври също надвишава необяснимо много тази от миналата година, което поражда извода, че ситуацията е много по-тежка от официално показваното.

Заразените

Официалните данни показват, че са открити общо 3 021 964 случая с 54 226 смъртни случая.

През последните 24 часа в Русия са регистрирани 29 258 нови инфекции и 567 смъртни случая. Страната е четвърта в списъка на най-тежко засегнатите в света.

Смъртност – официални данни

Въпреки непрекъснатите информации за увеличаващи се нови случаи на зараза и смърт от пандемията, официалните данни сочат по-ниска смъртност от вируса в Русия, отколкото в Западна Европа или САЩ – нещо, с което президентът Владимир Путин се хвали от месеци.

Миналата седмица Путин заяви на годишна пресконференция, че Русия е свършила „по-добра“ работа в управлението на пандемията от западните страни.

Необяснимо покачване в смъртността

Но руските власти считат за смъртни случаи от COVID-19 само тези, при които аутопсията потвърждава, че вирусът е основната причина. Статистическата агенция „Росстат“ през октомври регистрира 50 000 повече смъртни случая, отколкото през същия месец на миналата година.

Между март и октомври имаше разлика от 165 000 смъртни случая в сравнение със същия период на 2019 г., което предполага, че истинският резултат от пандемията е далеч по-висок, отколкото властите ще признаят.

Ваксина вместо мерки

С оглед да защити икономиката, Москва досега отказва да нареди ново блокиране в цялата страна, като вместо това цели да защити хората с масови ваксинации, използвайки собствения си препарат „Спутник V”. Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко заяви в събота по обществената телевизия, че ваксината е „безопасна и ефективна“ за общо ползване, разрешавайки да се прилага и при хората над 60 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!