Броят на починалите в Китай от новия тип коронавирус достигна 722 души, след като в най-засегната провинция Хубей бяха регистрирани нови 86 смъртни случая.

Така смъртността от тази зараза надхвърли смъртността от заразата САРС през 2002-2003 г, когато в Китай и Хонконг починаха 650 души.

Според последните данни на Държавния комитет по здравеопазване на Китай, оповестени в полунощ на 7 февруари, броят на жертвите на коронавирус в континентален Китай е нараснал до 722. Над 34.5 хиляди души са заразени, а 2050 заболели са се възстановили и са били изписани.

Междувременно ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус разкри, че световните запаси на средства за индивидуална защита са се изчерпали за следващите 4-6 месеца. Това гласи негово съобщение на сайта на СЗО.

Той отбеляза, че търсенето на маски и респиратори се е увеличила 100 пъти, което е довело до увеличаване на стойността им 20 пъти. „Ситуацията се влошава от широко разпространеното и неправомерно използване на средствата за защита извън грижите за пациентите”, поясни той.

Шефът на СЗО отбеляза, че в условията на дефицит на тези средства те трябва да отиват преди всичко здравните служители, а след това за болните и за онези, които се грижат за тях

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!