Художествено пресъздадено изображение на вируса HTLV-1

Изключително опасен древен вирус, подобен на причинителя на СПИН, заразява жителите на Северната територия на Австралия, сеейки смърт и отчаяние, съобщи Си Ен Ен. Лекарите призоваха за увеличаване на усилията за спиране на разпространението му.

„Human T-cell leukemia virus type 1“ /Вирус на левкемията на човешките Т-клетки, тип 1/, или HTLV-1 е заразил вече около 40% от населението в отдалечените зони на Централна Австралия /където всъщност е разположен регионът, известен като Северна територия – бел. ред./, като общностите на коренното население са ударени най-зле от епидемията, особено в градчето Алис Спрингс.

Много лекари, включително откривателя на вируса отпреди близо 40 години, са притеснени, защото е направено твърде малко за превенцията, тестовете за откриване и лечението на HTLV-1, който причинява основно левкемия и лимфома.

„Мащабът на разпространението му не е очертан – предупреди д-р Робърт Гало, съосновател и директор на Института по човешка вирусология към медицинското училища на университета в Мериленд.

Неговата лаборатория за първи пат през 1979 година откри вируса и публикува откритието през 1980 г.

„Почти няма усилия в областта на откриването на ваксина, с изключение на едно японско изследване“ – каза Гало.

HTLV-1, древният вирус, чието ДНК е открито в индиански мумии от Андите отпреди 1500 години, се предава от майка на дете при кърмене, чрез полов контакт без предпазни средства и по кръвен път. Има отношение към още много допълнителни заболявания на нервната система и белите дробове, както и към отслабването на имунната система. По тази причина той често е наричан „братовчед на HIV“ /причиниталя на СПИН/.

Досега в света има няколко известни зони, където този вирус е достигнал ендемичен мащаб – Югозападна Япония, част от Карибите, части от Бразилия, Перу, Колумбия и Френска Гуяна, Габон в Африка, регионът Маршад В Иран и дори в Румъния. Навсякъде другаде по света разпространението на HTLV-1 засега е слабо. Никъде, обаче, не е достигнало такива размари, както в Централна Австралия, където от 13% през 1993 г. е достигнало „извънредните“ 40%. Не е известно какво предизвика усилването на тази епидемия, нито защо коренното население е по-податливо на заразата. Опасенията са, че стваа въпрос за разновидност, която се предава по-лесно. Между 5 и 10 процента от заразените развиват бързо напредваща левкемия, като почти всички с това заболяване умират за около 12 месеца.

Досега HTLV-1 е заразил около 20 милиона души в целия свят. Япония има най-голям опит в потискането на разпространението на вируса, като чрез тестове за ранно откриване успя да ограничи честотата на заразяване с 80%. Покрай HIV и опасенията от СПИН, HTLV-1 остана встрани от вниманието и срещу нтего почти няма мерки. Д-р Гало подчерта, че той не се предава при случаен контакт, тъй че поведението спрямо заразините и предпазните мерки са като при СПИН. Нормалните отнашения между членове на семейството не са зплаха, но определено опасно е кърменето, сексът без предпазни средства и кръвопреливанията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!