Шестима души загинаха при атака от атентатор-камикадзе в Кабул. Взривът е избухнал в близост до комплекса на афганистанското разузнаване в Кабул. Отговорност за нападението пое Ислямска държава (ИД).

Джихадистът нанесе смъртоносния си удар, когато служителите на Националната дирекция за сигурност (НДС) пристигаха за работа.

Кабул

Миналата седмица екстремистите от ИД атакуваха център за обучение на НДС.

Говорител на НДС съобщи пред АФП, че жертвите са били в автомобил, край който терористът се е взривил. Има и трима ранени.

Репортер от мястото на инцидента информира, че експлозията е била край главния вход на комплекса на НДС.

Отговорност за атаката пое „Ислямска държава”, чрез разпространено съобщение от пропагандния си рупор в интернет Amaq.

Това е последната засега смъртоносна атака на близкоизточната джихадистка групировка в Кабул.

Кабул

Афганистанската столица през последните няколко месеца се превърна в едно от най-смъртоносните места за цивилни граждани в разкъсваната от война държава.

Сигурността в Кабул се засили след 31 май, когато нападение с мощна бомба в микробус избухна в дипломатическия квартал, убивайки около 150 души и ранявайки други 400 – предимно цивилни.

ИД разшири присъствието си в Афганистан, след като се появи за пръв път се появи в региона през 2015 г. Джихадистката групировка увеличи атаките си в Кабул, като за свои мишени избира обекти на силите за сигурност и шиитското малцинство в страната.

След атаката от миналата седмица в центъра за обучение на разузнаването се стигна и до ожесточена престрелка, при която бяха убити извършилите нападението двама екстремисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!