Агенция по вписванията,

Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни. Предоставят се незаверени преписи на актове на всяко лице, което ги поиска, без заличаване на личните данни, съдържащи се в тях. Това е установила проверката на Сметната палата.

Изводът е, че  по този начин личните данни на повече от едно лице в актовете – за имотно състояние, имена, ЕГН, съпружески и родствени взаимоотношения, подписи и др., могат да станат обект на злоупотреба и да се нарушат правата на субектите на тези данни.

Също така все още не е създаден имотен регистър с кадастралните карти съгласно закона, установяват от Сметната палата.

Според одиторите съществен проблем е, че службите по вписванията са част от структурата на Агенцията, а съдиите по вписванията са на подчинение на председателя на съответния районен съд. Това ограничава възможността ефективно да се организира и контролира работата по създаването, воденето и архивирането на имотния регистър.

Осигуряването на връзка с платформата за автоматизиран обмен на данни между търговските регистри на страните-членки е друг сериозен проблем, който дори може да доведе до дело от страна на Брюксел в Съда на Европейския съюз, посочват още от палатата.

Тя е оправила препоръки към министъра на правосъдието и ръководителя на Агенцията по вписванията, които трябва да бъдат изпълнени в срок от една година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук