вЗа пореден ден София осъмна с мръсен въздух. Високи стойности на фини прахови частици се отчитат и в други части на страната. В 11 града концентрацията на прах в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите норми.  Най-трудно се диша тази сутрин в София и Горна Оряховица, като стойностите са 2-3 пъти над допустимите нива.

В София най-сериозно е замърсяването в „Павлово“ и „Надежда“. Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще са безплатни  днес и утре във връзка с прогнозата за висок атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10 и вероятност за настъпващи неблагоприятни метеорологични условия, водещи до задържане и натрупване на атмосферните замърсители в ниските слоеве на атмосферата.

От общината информират, че продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти.

Днес ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито.

От общината призовават гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!