Венци и цветя бяха поднесени на мемориала на жертвите на комунизма при НДК. На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

„23 август – дата, която напомня на всички за жертвите на тоталитарните режими. Като казвам „тоталитарните режими“, имам предвид и национал-социалистическия и комунистическия режим. Режими, заради които жертвите по света са повече от 140 млн., но ако направите един анализ ще видите, че тези, дадени в комунистическите режими, са много, много повече, отколкото тези при националсоциализма. Разбира се това по никакъв начин не означава, че оправдаваме и националсоциализма”, каза председателят на СДС Румен Христов

Той посочи, че 23 август е датата, на която министрите на Хитлер и на Сталин, Рибентроп и Молотов подписват Пакта за ненападение – всъщност Пакт за подялба на Полша и на Северните балтийски републики.

„Внесено е предложението от големия интелектуалец, президент и многоуважаван десидент Вацлав Хавел. В България то е прието през 2011 г., и оттогава всяка година СДС идва тук да сведе глава пред жертвите на комунистическия режим по лагерите, по затворите. Непосредствено след 9-ти септември около 20 хил. са избитите само в първите седмици. Така, че не бива да забравяме и трябва да отдаваме почит на тези невинни хора, станали жертва на тези тоталитарни режими”, заяви Христов.

Румен Христов
На снимката: лидерът на СДС Румен Христов

Пред паметника бе отслужена и заупокойната света литургия

По-късно и членове на ПП ГЕРБ се поклониха пред паметника, където бе положен венец от името на партията. На събитието присъстваха народни представители от ГЕРБ, евродепутати, общински съветници, представители на МГЕРБ, както и членове и симпатизанти на партията.

„Време е да покажем като общество, че сме се поучили от уроците на историята и имаме мъдростта да взимаме правилните решения. България е направила своя цивилизационен избор и той е безалтернативен. Ето защо трябва да заклеймяваме всички недемократични движения. Не съм изненадан, че днес отсъстваха представители на БСП, но силно ме озадачи липсата на други партии, определящи себе си като „десни“ и борещи се за демократична България“, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

По-рано във „Фейсбук“ премиерът Борисов публикува послание на почит към жертвите на тоталитаризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!