Петър Илиев
На снимката: Петър Илиев

Софийският университет започва проверка заради сигналите за плагиатство срещу номинираният за вътрешен министър от партия „Има такъв народ“ Петър Илиев . Към момента има подадени три такива и ако се потвърдят може да се стигне до освобождаване от академична длъжност, съобщва сайтът Lex.bg.

От висшето училище посочиха само, че подателите са сред т. нар. заинтересовани лица – т.е. преподаватели или студенти, но не съобщават имената им. Процедурата изисква  проф. Герджиков да изпрати сигналите до заместника си по научноизследователската дейност проф. Николай Витанов, който заедно с юрист от правния отдел и специалист от „Човешки ресурси“ в 7-дневен срок от днес да извършат проверка по допустимост.

Ако преценят, че сигналите са допустими, ще ги изпратят за проверка на Етичната комисия на СУ. Неин председател е доц. Валентина Кънева от Философския факултет, а заместник ѝ е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Ако Етичната комисия установи плагиатство и в какъв мащаб е, ще го докладва на ректора. Според правилника на СУ това е основание за освобождаване от академична длъжност.

Съмненията за плагиатство в книга на д-р Петър Илиев се коментират в публичното пространство малко след номинацията му. Твърденията са, че десетки страници от книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. И двамата са част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ.

Книгата на доц. Киселова не е посочена в библиографията на тази на д-р Петър Илиев. Тя е защитила доцентурата си през 2008 г., но е публикувала хабилитационния си труд като книга едва наскоро. Самият Петър Илиев не е говорил публично за случая. Имаше реакция замо от зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов, който дори заплаши със съд хората, които отправят такива тежки обвинения.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук