Сондата „Juno“ изучава състава, гравитацията и магнитното поле на планетата, за да могат астрономите да разберат как се е формирал Юпитер.

НАСА показа невероятни изображения на Юпитер със зловещо черно петно върху планетата. Снимката е направена на 12 септември от сондата „Juno“, която изследва най-голямата планета на Слънчевата система от 2016 година.

Петното всъщност е огромна сянка, хвърлена от луната на Юпитер Йо, докато минава пред Слънцето. Затъмненията не са изключително събитие на Юпитер – планетата има 79 луни – но снимката показва огромния размер на Юпитер. Сянката на Йо е с размера на Земята.

Самият Йо заслужава не по-малко внимание. Той е открит през 1610 година от Галилео Галилей и е четвъртата по големина луна в Слънчевата система и най-геологично активният обект. На Йо има над 400 действащи вулкана, които изхвърлят лава и газ до 400 км височина. На Йо също има над 100 планини, като някои от тях са по-високи от Еверест.

Въпреки че НАСА обясни произхода на тайнственото черно петно на Юпитер, потребителите на социалните мрежи излязоха със собствени версии, сред които, че това е извънземен космически кораб и извънземна планетарна станция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук