На снимката: Преди шахматната среща във ВСС

Премиерът Бойко Борисов е отказал насрочена за понеделник среща с Анатолий Карпов – бивш световен шампион по шахмат, сега депутат от „Единна Русия“ заради негови твърдения, че кирилицата идва от Византия.

Официално съобщение за отказа няма, но от ГЕРБ информират, че тази сутрин в интервю по наша телевизия, Карпов обявил, че кирилицата е дошла в Русия от Византия.                                                                                                                     Случаят е втора серия по темата кирилица и произход на кирилицата след изказването на Владимир Путин на 24 май, че „славянската писменост е дошла от македонските земи“.

По програма Карпов е трябвало да има срещи с министър-­председателя и с главния прокурор. Гостът е в България по покана на партия „Атака“ от управляващата коалиция и прави обиколка на България. Той вече бил посетил Шипка и  Велико Търново.

„В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме, от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-­голяма държава. По онова време България е била много по-­голяма. Сега България е по-­малка, Македония съществува отделно“, разказа Карпов по телевизията.

Руският гост имаше в понеделник програма и във ВСС – демонстративна партия шах в съвета, в която участва Ясен Тодоров. Гости бяха Кубрат Пулев и Христо Йовов.

От домакините с коментар за кирилицата се включи лично главният прокурор Сотир Цацаров. Той каза :

„Добрите отношения, добрите чувства на руския- към българския народ  и на българския – към руския народ са факт, но това не може да промени историята,­ че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва, каква длъжност заема. Повтарям, шах­матът е шах­мат.  Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена“, каза главният прокурор. 

Гостът Анатолий Карпов, стар другар на Волен Сидеров, е депутат от Путиновата партия „Единная Россия”, милионер и колекционер с агресивно пропагандирана световна мисия : да събира по всички континенти отделни особи със силно обществено присъствие, както и цели локални общности, „верни на Русия“, за включване и принос в разнопосочни хибридни атаки.

Що се отнася до официално планираните, предварително санкционирани и организирани и по държавен протокол срещи на Карпов у нас на най-високо равнище – с министър-председателя на България и с главния прокурор на България – те, най-меко казано и дипломатично, озадачават. След  което, това, че пак ни обидиха на кирилица, си е направо нищо.  Просто шах.                                                                                                                                                                                                                                                                              

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук