Полицаите излизат на протест на 5 юни, съобщиха днес от синдикалната федерация (СФСМВР).

Окончателното решение за бунта и формата му ще бъде взето в края на седмицата на заседание на Управителния съвет на структурата.

В декларация синдикатите определят като „неприемлива и будеща недоумения позицията на министъра” в отговор на исканията им за по-високи заплати. Те сочат, че, очевидно, министър Радев не се чувства обвързан с решенията и позициите, изразени от участниците в Съвета за социално партньорство за увеличаване на заплатите, за униформено облекло и нов Закон за МВР.

Недоволството на синдикалната защита идва заради заявеното от вътрешния министър Валентин Радев, че „липсват съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР”.

Когато има аргументи, ще говоря с премиера и финансовия министър за пари. За мен обаче остава въпросът за кое МВР говорим, т.е. за кои служители? Има едни, които са на терен и там, очевидно, няма кадри. Никой сега не желае, или поне са малко хората, желаещи да отидат полицаи на терен. Там, в ниските звена – е големият недокомплект. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Знаем тези проблеми, както аз, така и  синдикатите. И този дисбаланс трябва да бъде решен, като заплатите далеч не са единственият препъникамък, категоричен е Радев.

Ако не на друго, поне на дисбаланси сме богати – и по-брой полицаи на глава от населението, и по брой престъпления и по процент, неразкрити престъпления.

Европейската статистика показва, че по полицаи на глава от населението, България е на 8-мо място. 

Русия по статистика е най-охраняваната страна в света – с 565 полицейски служители на всеки 100 000 жители. Следват я Турция – със 475 и Италия, която е на трето място, с 467. У нас контингентът е 398 полицаи на 100 000.

Същевременно, по данни от преди година за изминал 12 месечен период, извършителите на над 75 хил. престъпления са останали неизвестни (при отчетен ръст на разкриваемостта почти 40%).  Разкриваемостта при най-масовите престъпления  – кражбите – е под 28%. От общо 61 203 престъпления против собствеността са разкрити 17 191.

На всеки 100 000 души население се вършат 849 кражби.

Най-много са взломните кражби (12 305), следвани от домовите (10 628). Джебчийските са били 2 213, обявени. Над 4 000 са посегателствата срещу автомобили.  Като профил престъпниците най-масово са хора без образование, пише в отчетите на МВР. Над 17 хил. престъпления са извършени от неграмотни.

Заловените висшисти, заподозрени в престъпление, са 639, а тези с полувисше – 115.

Последните реформи в МВР, по които имаше по-силно говорене, доклади, стачки с пиене на кафе и прочее, контрадоклади и контра протести, бяха свързани с министрите Вучков и Бъчварова. Както преди, така и при тях, реформи не се случиха.

Дисбалансът чантаджии – полицаи, пожарникари на терен и в огъня, стои.  Поредният вътрешен министър – Радев и той заговори за него и получи и светкавичен отговор – най-късно на 5 юли ще има, засега кафеени, бунтове. Защото трябва да има увеличение на заплатите, но структурите и привилегиите по Класификатора на длъжностите в МВР няма какво да се дебатират. Те са ясни, чудесни и вечни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук