Министерството на финансите (МФ) внесе предложение за промяна в Закона за публичните финанси. Според проекта, който е публикуван на сайта на ведомството, то

Плащането на такси за административни услуги да става освен по банков път и с карти, през т. нар. ПОС-терминали, предвиждат промени в Наредбата за административното обслужване, предложени от Министерството на финансите(МФ).

В момента на повечето места се изисква плащането да се обработи през банково гише, което оскъпява. Както е известно, повечето банки нямат такси за плащане чрез ПОС-терминал, но един банков превод на гише обикновено е между 1 и 5 лева.

ПОС-терминал

Събирането на такси и други постъпления на бюджетните организации чрез картови плащания преди време беше регламентирана в Закона за ограничаване плащанията в брой (ЗОПБ). Отговорността и инициативата за реалното въвеждане и прилагане на тази форма за плащане обаче остана в ръцете на ръководителя на съответната организация. А повечето държавни структури така и не я въведоха.

Поради тази причина от Министерство на финансите предлагат трайно да бъде регламентиран механизъм за насърчаване прилагането на картови плащания от съответните администрации и особено от тези, които предоставят административни услуги на значителен брой физически лица. Наредбата урежда и механизъм, чрез който да се следи дали и как се изпълняват разпоредбите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук